Συνεχίζοντας το δρόμο μας προς τον Προυσό, συναντάμε την επιβλητική τοποθεσία Κλειδί, όπου ένας ογκώδης βράχος στέκεται ακριβώς πάνω το πέρασμα της ασφάλτου. Στο τέλος της βουνίσιας κορυφογραμμής, δεξιά μας, βλέπουμε το “Τύπωμα”. Λέγεται ότι από αυτό το σημείο πέρασε η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας την εποχή των εικονομάχων για να βρει κατόπιν καταφύγιο στη σπηλιά του σημερινού μοναστηριού του Προυσού, όπου και κτίστηκε εκεί ναός και μοναστήρι.
Τα Πατήματα της Παναγίας
Χαμηλά στο βράχο πάνω από τη μικρή σπηλιά – εκκλησάκι με την εικόνα της Παναγίας αντικρίζουμε ένα αξιοπερίεργο -και για πολλούς ανερμήνευτο- γεωλογικό φαινόμενο. Στον κάθετο βράχο φαίνονται εφτά διαφορετικού χρώματος σχήματα που έχουν τη μορφή πατημάτων στα οποία η λαϊκή παράδοση έχει δώσει την ονομασία “Τα Πατήματα της Παναγίας”.
Όλη η σχετική παράδοση αναφέρει τα εξής: Ο Ευαγγελιστής Λουκάς κατά την περίοδο που βρισκόταν στην Πάτμο, ζωγράφισε μαζί με άλλες εικόνες και την εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται τώρα στον Προυσό. Για πολλούς αιώνες η εικόνα βρισκόταν και θαυματουργούσε σε μεγάλο ναό στην Προύσα της Μικράς Ασίας. Κατά την περίοδο της εικονομαχίας, το 829 μ.Χ. την πήρε κάποιος επονομαζόμενος επονομαζόμενος Διόνυσος και την έφερε στην Ελλάδα για να τη γλιτώσει από την καταστροφή. Κάπου στη διαδρομή όμως την έχασε και τη βρήκαν στη σπηλιά όπου βρίσκεται σήμερα κάποιοι κάποιοι βοσκοί ,που για μέρες έβλεπαν μια μυστηριώδη φωτεινή στήλη που τους έδειχνε μέρος.
Ο Διόνυσος όταν έμαθε ότι η εικόνα βρέθηκε κάπου στο Καρπενήσι πήγε και την πήρε. Καθώς επέστρεφε με τη συνοδεία του έπεσαν να κοιμηθούν. Το πρωί η εικόνα είχε εξαφανιστεί και μια μυστηριώδης φωνή τους είπε ότι η επιθυμία της εικόνας ήταν να παραμείνει εκεί που βρέθηκε στην περιοχή που ήταν οι βοσκοί. Κατά τη επιστροφή της στον Προυσό η Παναγία πέρασε από το σημείο που είναι τα “Πατήματα” και τρυπώνοντας τη βουνοκορφή διέσχισε το βουνό, που πήρε τη μορφή της εικόνας.
Ο Καραϊσκάκης
Το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας το δώρισε ο Καραϊσκάκης για να θεραπευτεί από τη θέρμη που τον τυραννούσε και εξαιτίας της οποίας έμενε κατά περιόδους στον Προυσό να αναρρώνει. Λίγο πριν φτάσουμε στο μοναστήρι συναντάμε δυο οχυρωμένα πέτρινα σπίτια, τον ανατολικό και το δυτικό πύργο του Καραϊσκάκη που, όπως λέγεται, κτίστηκαν για να προστατεύουν τον ήρωα της επανάστασης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στον Προυσό.
Πηγή [απόσπασμα] Υπέροχες διαδρομές της Ποταμιάς Ξενώνας Λεβάντα | megaloxorio.gr