Μια μυρωδάτη, πεντανόστιμη χορτόπιτα που φτιάχνεται χωρίς φύλλο και ήταν κάποτε αγαπημένο κολατσιό των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Σε περίπου 40 λεπτά προετοιμασία και 1 ώρα ψήσιμο, η Ρούμελη θα μοσχοβολήσει την κουζίνα σας!
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένο
- 2½ κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 80 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
- 1 κιλό ψιλό καλαμποκάλευρο
- 1/2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- 1,5 λίτρο χλιαρό νερό
- αλάτι ψιλό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το σπανάκι με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα τρίβουμε λίγο με τις παλάμες μας και τα αφήνουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους.
Μετά, τα πιέζουμε να στραγγίσουν καλά και τα βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τον άνηθο και τη φρυγανιά, τα 80 ml ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το χοντρό αλάτι, τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο λίγο το νερό, χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε έναν χυλό σαν παχιά κρέμα (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε το ταψί.
Στρώνουμε εκεί τον μισό χυλό και από πάνω σκορπίζουμε ομοιόμορφα το μείγμα των χορταρικών.
Έπειτα αδειάζουμε από πάνω τον υπόλοιπο χυλό, απλώνοντάς τον με την παλάμη μας ή με μια σπάτουλα ώστε να καλύψει τα χόρτα όσο καλύτερα γίνεται.
Ψήνουμε τον πλαστό για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ξεροψηθεί.
Σερβίρουμε τον πλαστό χλιαρό.
Tips
- Τοποθετήστε βούτυρο σε κύβους πάνω από την πίτα για τραγανό, μυρωδάτο ψήσιμο
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό του χυλού με γάλα και γιαούρτι για πιο αφράτο αποτέλεσμα
- Ως γνήσια χορτόπιτα, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ό,τι χορταρικά έχετε (αντί σπανάκι)
- Ταιρίαζει εξαιρετικά με γιαούρτι στο σερβίρισμα
Πηγή Πλαστός, η «ξυπόλητη» χορτόπιτα Γαστρονόμος | gastronomos.gr | Αριάδνη Χαντζή