Από που πήραν το όνομά τους τα Άγραφα;

Τρεις εκδοχές υπάρχουν για την ονομασία και όλες ευσταθούν!

Για την ονομασία των Αγράφων, υπάρχουν εκδοχές που ξεκινούν από την αχαιότητα, περνάνε στο Βυζάντιο και φτάνουν στην Τουρκοκρατία

Αγραία Άρτεμις

Πιθανότερη εκδοχή για το όνομα της περιοχής πιστεύεται πως είναι το αρχαίο ελληνικό φύλο των Αγραίων, που κατοικούσε κυρίως μεταξύ του ποταμού Αχελώου και Αγραφιώτη. Το όνομα των Αγραίων ετυμολογείται από τη λέξη “άγρα”, που σημαίνει “κυνήγι”.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι προστάτιδα των Αγραίων ήταν η Αγραία Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού, η οποία αποτελεί και έμβλημα του Δήμου Αγράφων.

Κωνσταντίνος Ε’

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή και τον χρονικογράφο Μιχαήλ Ψελλό, η περιοχή απέκτησε το όνομά της την περίοδο της εικονομαχίας, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο εικονομάχος Κωνσταντίνος Ε΄.

Οι κάτοικοι της περιοχής λέγεται ότι αρνήθηκαν την εφαρμογή του διατάγματος για την αφαίρεση των εικόνων από τους ναούς και θανάτωσαν τους απεσταλμένους του αυτοκράτορα. Τότε ο Κωνσταντίνος εξοργισμένος διέγραψε την περιοχή από τους χάρτες της Αυτοκρατορίας.

Αντίσταση στους Τούρκους

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή όμως είναι η εξής. Η περιοχή απέκτησε το όνομά της εξαιτίας της αδυναμίας των τουρκικών αρχών, να εισπράξουν με τη βία φόρους, αφού υπήρχε ισχυρή αντίσταση από τον ντόπιο πληθυσμό. Έτσι διέγραψαν την περιοχή από τους φορολογικούς καταλόγους, και αυτή ονομάστηκε “Άγραφα”, δηλαδή μη εγγεγραμμένη στα φορολογικά κατάστιχα.

Πηγή [απόσπασμα]
Από που πήραν το όνομά τους τα Άγραφα; Το χωριό του θρυλικού Κατσαντώνη που εξολόθρευσε τους οθωμανούς σε μία ώρα
Μηχανή του Χρόνου | mixanitouxronou.gr
el