Δοκιμάστε τις παραδοσιακές πίτες των Αγράφων, τον περίφημο πλαστό, την χορτόπιτα και την τραχανόπιτα με χειροποίητο φύλλο. Γευθείτε το ντόπιο κατσικάκι αλλά και την άγρια πέστροφα από τον Αγραφιώτη ποταμό, δοκιμάστε πραγματικό, αυθεντικό ζυμωτό ψωμί στον ξυλόφουρνο, με φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο ή φρέσκο γαλοτύρι!
Τα Άγραφα είναι γεμάτα καστανιές, καρυδιές και κράνα, δοκιμάστε τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ, πιείτε (με μέτρο!) τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και βάλτε στις αποσκευές σας μέλι και τραχανά. Αν έρθετε το καλοκαίρι, μία βόλτα στο βουνό θα σας δώσει τη χαρά να μαζέψετε μόνοι σας ρίγανη, τσάι του βουνού, βατόμουρα και κορόμηλα.
Και μια συμβουλή για τους ερασιτέχνες και μη γαστρονόμους: δοκιμάστε στη δική σας μαγειρική να αντικαταστήσετε, στα λεμονάτα πιάτα, το λεμόνι με κορόμηλα, το “ξυνό” όπως το λένε οι ντόπιοι και απογειώστε αγραφιώτικα το πιάτο σας.